Werking
Kennis van zaken
We zijn dit initiatief gestart als gediplomeerd paraveterinair en hondengedragstherapeut. Beide opleidingen werden gevolgd in Nederland aangezien het beleid omtrent dieren daar toch nog nét iets anders is dan hier in België. Aangezien het in het leeuwendeel van de huisbezoeken omtrent probleemgedrag bij honden vaak op te lossen was met het lossen van energie, groeide het idee om een dagopvang op te starten ; de dieren zouden zich dan bij ons kunnen uitleven en moe maar voldaan naar huis gaan. Iedereen tevreden! Helaas kreeg dat initiatief niet echt voet aan de grond en bleef de vraag van de klant zich richten op overnachtingen. Uiteindelijk zijn we dan die richting ingeslaan, maar met hetzelfde principe ; het moest hier leuk zijn en honden moesten hun energie kwijt kunnen. En zo zijn wij in 2012 opgestart.
Werken met groepen honden is helemaal anders dan wat we als gedragstherapeut krijgen aangeleerd, wat dan vooral de relatie hond-eigenaar is in de thuissituatie. Een hond in een grote groep stelt een gans ander gedrag dan in zijn of haar gezin. Gaandeweg leerden we ook op dat vlak enorm veel bij en stonden we uiteindelijk waar we nu staan. Nog steeds leren we bij en blijven honden ons verbazen en verwonderen. Huisbezoeken worden niet meer gedaan, wij gaan aan de slag met de hond op zichzelf. We werken met honden die bang zijn van andere honden, trainen en begeleiden de dieren, laten ze een gewenningsproces doorlopen, bekijken of de honden met anderen kunnen als de baasjes dat niet durven, en helpen pups bij de socialisatie. Dat alles met 1 doel : groeien in een omgeving waar spel, plezier en ontspanning centraal staan!
Voor het eerst bij Pets Clover : op try-out!
We mogen dan gedragstherapeut zijn ; een nieuwe hond blijft voor ons als een onbekende en als iemand die we moeten leren kennen en inschatten. Indien het de eerste keer is dat u bij ons reserveert en deze periode valt in een schoolvakantie, dan zal u worden gevraagd om uw hond op try-out te brengen een tijdje daarvoor. Soms hebben honden het moeilijk in een groep andere honden, zijn ze geen andere honden gewoon, zijn ze snel onder de indruk, zijn ze bang voor vreemde mensen enz... In drukke periodes hebben wij niet genoeg ruimte en tijd om heel persoonlijk met de honden te kunnen werken en het belangrijkste is nog steeds dat dit een veilig en verantwoord initiatief blijft waarin een hond zich kan ontspannen. De try-outs zijn dus heel belangrijk. Bovendien mag men niet vergeten dat een hond zich vaak helemaal anders profileert eens de baas niet meer in de buurt is, de steun valt weg en ze staan er alleen voor, in een vreemde omgeving met vreemde mensen en een hoop vreemde honden. Zowat 90% van de honden die wij hier zien moet zijn of haar evenwicht opnieuw zien te vinden, maar ook diezelfde 90% slaagt daarin!
Een try-out wordt gerekend als een normaal verblijf en duurt in regel twee dagen en één nacht. Ervaring heeft ons geleerd dat dit de gemiddelde tijd is die een hond nodig heeft om te wennen aan de nieuwe structuur en omgeving en om zich terug te kunnen ontspannen. Sommige honden zijn onmiddellijk in hun sas, sommigen hebben dan weer iets langer dan 2 dagen nodig. Wij vragen dan aan de eigenaar om ons nog even wat meer tijd te geven, maar de verlenging van de try out langer dan 3 dagen is kosteloos en nemen wij volledig op ons. Uiteraard kunnen baasjes zelf de evolutie van het gedrag van hun hond volgen via WhatsApp filmpjes!
Komt uw hond voor het eerst bij ons buiten de schoolvakanties om, dan is een try-out niet noodzakelijk. Opgelet : indien het een lang weekend betreft of een periode waarin wij bijna volboekt zijn, dan kan het alsnog zijn dat wij dit vragen.
Het dagverloop bij Pet's clover
De dagen starten bij ons rond half negen, dit uit respect voor onze omgeving. Het hele gebouw davert van energie na een nachtje rust en het eerste wat de honden dan ook krijgen, is de vrije uitloop. De kennels worden geopend en de honden spurten de loopweide op. Eens de honden de piek van hun energie kwijt zijn, iedereen besnuffeld hebben en gedag hebben gezegd, worden ze terug naar hun kennel gebracht om te ontbijten.
Terwijl dat gebeurt, is de loopweide vrij voor passage en openen we onze deuren. Na anderhalf uur worden alle kennels terug opengegooid en kunnen de honden spelen en ravotten tot ze voldaan zijn. Daarna gebeurt het weer van voren af aan: honden naar binnen, en onze deuren gaan weer open. Na het avondmaal gebeuren de introducties met de nieuwkomers en wordt een nieuwe groep gevormd.
We sluiten de dag af bij de schemering. In de zomer kunnen de honden dus langer buiten blijven dan in de winter, wat ook aangenaam is wegens de temperaturen. De honden krijgen nog allemaal een snack en dat is ineens het signaal dat de dag ten einde is en de kennels gesloten blijven voor de nacht. Meestal is iedereen moe en tevreden en is het dan ook quasi onmiddellijk stil eens het licht uitgaat. Om dan na een nachtje rust weer helemaal opnieuw te beginnen met hun nieuwe vriendjes van de dag ervoor!
Groot, middelgroot en klein
De grote honden lopen allemaal samen op de grote loopweide van 3000m². Voor honden waarvoor het te hevig is bij de grote honden, hebben we afzonderlijke verblijven en een afzonderlijke loopweide van 600m². De hele kleine hondjes die quasi geen verweer hebben tegen de middenslagen en Jack Russels (de wij ook indelen bij middelgrote honden), hebben we nog een derde gebouw met buitentuin. De hele kleintjes worden ondergebracht in een gezamelijk verblijf, onze Mini-garden. Onze prijzen worden gebaseerd op weide waarin uw hond meeloopt.
Veiligheid en verantwoordelijkheid boven alles!
Het is heel fijn om een hondenpension te hebben op de manier waarop wij het aanpakken: de honden gaan moe en tevreden naar huis en de baasjes sturen ons foto's van slapende honden in de zetel, bench of mand, heerlijk! Maar er is een groot verschil tussen leuk en evident.
Honden die zoveel vrijheid krijgen als hier, vormen na x-aantal tijd een roedel en zoeken daarin hun plaats. Het hoe en waarom daarvan (o.a. ritualisatie) is een verhaal voor de gedragstherapie. Op zich is dat -ondanks de domesticatie- de normale gang van zaken. Hier krijgen de honden alle kans om zich te manifesteren (binnen de grenzen van het aanvaardbare, d.w.z. zonder voor spanning te zorgen bij de rest van de groep), te ontplooien en hun plaats in te nemen of op te eisen binnen de roedel. Intacte reuen ( wat ook wil zeggen chemisch gecastreerde reuen ; die zijn immers nog steeds intact) echter geven hierbij problemen, zij zoeken elkaar op om het uit te vechten en zorgen voor teveel spanning bij de rest van de honden, zodat de sfeer daarbij ook vaak te snijden is en dus niet zonder risico is. Na jaren proberen met alle rassen en alle soorten hebben wij de beslissing genomen om geen intacte reuen meer te aanvaarden, dit omwille van volgende redenen:
- Ze zijn feller en minder gematigd dan gecastreerde reuen
- Als er een loopse teef is, is er geen weg mee te houden en eindigt het er elke keer mee dat we hen afgezonderd in hun kennel moeten houden, zelfs bij het samenzetten met andere reuen is de drang van hun hormonen zo groot dat ze andere reuen gaan bestijgeren, die dat op hun beurt ook niet pikken en gaan afbijten
- Ze zoeken elkaar op en gaan elkaar uitdagen over hun plaats in de groep, wat zorgt voor opboksen en spanning bij de andere honden
- Na vier akkefietjes op drie jaar tijd hebben we moeten constateren dat het telkens ging om twee intacte reuen die met elkaar in de clinch gingen
Veel mensen die beroep willen doen op onze diensten en die een intacte reu hebben, vertellen ons dat ze nooit problemen hebben ondervonden met hun hond in contact met andere honden en vinden het moeilijk om te geloven dat bovenstaande opsomming van toepassing is op hun hond. Hierbij willen wij nog eens benadrukken dat er een daadwerkelijk verschil is tussen enerzijds een wandeling en daarbij en passant een andere intacte reu voorbij gaan en anderzijds het zoeken van een plaats in een roedel zonder dat de eigenaar erbij is. Het is geen sinecure om een hoop grote honden die elkaar vreemd zijn (zie onze Facebookpagina voor filmpjes en foto's), bij elkaar te laten ganse dagen, zonder ongelukken. Maar het moet wél veilig en verantwoord blijven. Omwille van deze reden kunnen wij onmogelijk elke hond en elk ras aanvaarden. Hierboven werd het belang van onze try-outs reeds aangehaald. Honden die hier niet aarden verwijzen wij graag door, wij weigeren om een hond in een kennel te zetten de ganse periode dat u op vakantie bent. Het moet hier leuk zijn, niet frustrerend.
Ook van loopse teven zijn wij sedert 2022 afgestapt. We horen heel vaak dat ze niet welkom zijn in heel veel pensions, en kregen ze dus allemaal bij ons over de vloer. Met alle ambetantigheid van de reuen erbovenop natuurlijk, en ook de teven zelf weten vaak geen weg met hun hormonen. Wij proberen dit dus absoluut te vermijden. Kiest u ervoor om toch het risico te nemen en wordt uw teefje alsnog loops hier, dan wordt dat dubbel aangerekend.